Vybudování a provoz dětské skupiny

Staří, mladí, malí i velcí, z Mraveniště i jeho okolí, ti všichni letošní léto trávili „na
 
maltě“ a zapojili se do rekonstrukce a zabydlování nové společné základny pro
 
školku i školu v budově bývalé školy v Markoušovicích. Po administrativním
 
maratonu, shánění razítek, kolků, povolení a souhlasů jsme se hned na začátku
 
prázdnin vrhli do rekonstrukce prostor pro školku, které bylo potřeba vytvořit téměř
 
zcela nové. Pojali jsme to jako mravenci, tedy s velkou spoluúčastí vlastní práce a
 
našich výkonných brigádníků z řad maminek, tatínků, prarodičů i praprarodičů,
 
zejména při bourání, odvážení sutě, instalaci zařizovacích předmětů, malování a
 
úklidu. S odbornějšími pracemi zednickými, vodařskými a elektrikářskými nám
 
vypomohla firma a spřízněné duše (neboli odborníci na slovo vzatí) Pepa Najman ml.
 
– elektrika a Jarda Kárník – voda+odpady. Cílem bylo mít vše hotové do půlky srpna,
 
aby ještě zbyl čas na dolaďování drobností a zase, všemi oblíbené, papírování. Jako
 
u každé rekonstrukce i u této se průběžně objevovala různá překvapení,
 
neočekávané změny a vynucené úpravy původních plánů, takže postupně se z nás
 
stávali zdatní stavitelé a koordinátoři staveb. Atmosféra byla v prvních týdnech
 
příjemná, protkaná bábovkami a hovory na schodech, nicméně, jak se blížil termín
 
kolaudace, nezbýval čas už ani na to pivo. Postupně jsme se z fáze demoliční přes
 
vybourání několika zdí, dveří, osekání obkladů a dlažeb, vysekání elektriky, odpojení
 
staré vody a kanalizace, demontáži stropních podhledů a světel probojovali až k fázi
 
budovatelské, která přece jen vlila do našich žil novou a pozitivnější energii než ta
 
bourací. Velkou zásluhu na tom měly také děti, které vlastními silami vytvořily
 
mozaiky okolo umyvadel ve třídách, vyzdobily si okenní parapety a pomohly nám
 
svým elánem a veselím probouzet budovu k životu. V den kolaudace nebyly
 
shledány žádné zásadní nedostatky a velkou pochvalu a uznání proměna budovy
 
sklidila i od jejího vlastníka Královéhradeckého kraje. I když ještě máme na seznamu
 
pěknou řadu drobných úkolů k doladění, zabydlená budova už každé ráno ožívá
 
veselým výskotem dětí ze školky i školy Mraveniště a začíná psát novou kapitolu své
 
téměř 140ti leté historie. I když letošní léto nebylo příliš horké, my jsme se zahřáli
 
dost a doufáme, že energie, kterou jsme do přeměny budovy na komunitní centrum
 
Mraveniště vložili, bude hřát nás i vás když ji navštívíte. Tak brzy na viděnou
 
v Komunitním centru Mraveniště.
 
A samozřejmě přinášíme fotoreportáž z celé rekonstrukce a její výsledek zde ve
 
fotogalerii.

Staří, mladí, malí i velcí, z Mraveniště i jeho okolí, ti všichni letošní léto trávili „na maltě“ a zapojili se do rekonstrukce a zabydlování nové společné základny pro školku i školu v budově bývalé školy v Markoušovicích. Po administrativním maratonu, shánění razítek, kolků, povolení a souhlasů jsme se hned na začátku prázdnin vrhli do rekonstrukce prostor pro školku, které bylo potřeba vytvořit téměř zcela nové. Pojali jsme to jako mravenci, tedy s velkou spoluúčastí vlastní práce a našich výkonných brigádníků z řad maminek, tatínků, prarodičů i praprarodičů, zejména při bourání, odvážení sutě, instalaci zařizovacích předmětů, malování a úklidu. S odbornějšími pracemi zednickými, vodařskými a elektrikářskými nám vypomohla firma a spřízněné duše (neboli odborníci na slovo vzatí) Pepa Najman ml. – elektrika a Jarda Kárník – voda+odpady. Cílem bylo mít vše hotové do půlky srpna, aby ještě zbyl čas na dolaďování drobností a zase, všemi oblíbené, papírování. Jako u každé rekonstrukce i u této se průběžně objevovala různá překvapení, neočekávané změny a vynucené úpravy původních plánů, takže postupně se z nás stávali zdatní stavitelé a koordinátoři staveb. Atmosféra byla v prvních týdnech příjemná, protkaná bábovkami a hovory na schodech, nicméně, jak se blížil termín kolaudace, nezbýval čas už ani na to pivo. Postupně jsme se z fáze demoliční přes vybourání několika zdí, dveří, osekání obkladů a dlažeb, vysekání elektriky, odpojení staré vody a kanalizace, demontáži stropních podhledů a světel probojovali až k fázi budovatelské, která přece jen vlila do našich žil novou a pozitivnější energii než ta bourací. Velkou zásluhu na tom měly také děti, které vlastními silami vytvořily mozaiky okolo umyvadel ve třídách, vyzdobily si okenní parapety a pomohly nám svým elánem a veselím probouzet budovu k životu. V den kolaudace nebyly shledány žádné zásadní nedostatky a velkou pochvalu a uznání proměna budovy sklidila i od jejího vlastníka Královéhradeckého kraje. I když ještě máme na seznamu pěknou řadu drobných úkolů k doladění, zabydlená budova už každé ráno ožívá veselým výskotem dětí ze školky i školy Mraveniště a začíná psát novou kapitolu své téměř 140ti leté historie. I když letošní léto nebylo příliš horké, my jsme se zahřáli dost a doufáme, že energie, kterou jsme do přeměny budovy na komunitní centrum Mraveniště vložili, bude hřát nás i vás když ji navštívíte. Tak brzy na viděnou v Komunitním centru Mraveniště.

A samozřejmě přinášíme fotoreportáž z celé rekonstrukce a její výsledek zde ve fotogalerii.