7. 10. 2019–11. 10. 2019, Michal Šafránek Škola

Farmářský týden

Farmářský týden zavedl mravenčí školu k poznání, jaký význam pro nás mají farmy a čím se od sebe liší. V rámci projektu “Jídlo s příběhem” jsme prožili dopoledne na ekofarmě Bošina ve Vernéřovicích na Broumovsku. Připravovali jsme krmivo pro zvířata a následně jsme jim ho i předali. Poznávali jsme různé druhy drůbeže a jejich vajíčka od nejmenších křepelek až po krůty. Pozorovali jsme, v čem je ekofarma jiná od farmy běžné. Osobně jsme si i připravili svačinu z místních dobrot nebo se svezli traktorem. Hned následující den jsme se v myšlenkách, slovech a obrazem přesunuli do ekvádorské farmičky sklízející kakaové boby. Díky přítomnosti Augustina, tatínka Wayry, jsme cestu od kakaovníku po čokoládu na našem stole poznali nejen z obrázků a jeho zkušeností, ale i vlastním prožitkem z výroby této dobroty. Porozuměli jsme, jak hlubokou úctu mají ekvádorští indiáni k přírodě, jak rozumí jejímu přínosu, pečují o ní a díky rituálům ji i za to děkují. Poděkovali jsme tak i my potřebným živlům Země, zapálili oheň a opražili kakaové boby. Poté jsme je namleli a spolu s třtinovým cukrem, vanilkou a mlékem uvařili opět na ohni, až se vytvořila vynikající domácí čokoláda, kterou jsme ochutnali s tropickým banánem. Se školáky jsme také poznávali, proč se kakaovníkům daří v Ekvádoru a nikoli u nás, jaktože se u nás střídají čtyři roční období, jaké pohyby vykonává Země a co způsobuje, že na pólu je půl roku noc a půl roku den. Dále jsme prohloubili znalosti zvířat i v angličtině, starší školáci získali možnost poznávat malebnost francouzského jazyka nebo ti, co chtěli se, zapojili do logické olympiády.