1. 11. 2021–5. 11. 2021, Školní tým Škola

Podzimní les (třída I.)

Tento týden se k nám už postupně vplížil chladný podzim. Přesto jsme se vydali během čtvrtečního venkovního dne za poznáním života v lese. Kromě zimy nás ani déšť neušetřil, a tak jsme nakonec vodu vylévali i z holínek. Ale zato jsme zjistili spousty zajímavých informacích o lese, především o stromech. Vydali jsme se kolem Tichošlápka a Hadího kopečku až k Německým lukám. Cestou jsme sbírali a určovali větve, listy a plody stromů. I když pršelo, přepadla nás žízeň. A měli jsme velké štěstí, protože jsme potkali jeden dub, ze kterého tekla malým proudem voda. Každý z nás ochutnal alespoň pár kapiček - to byla ale dobrůtka :-) Cestou z kopce dolů jsme zjistili, že mokrá tráva bezvadně klouže. A už se jezdilo jako po sněhu. Nejlépe to frčelo Páťovi. Po celou cestu nám pršelo, ale nám to vůbec nevadilo a užili jsme si to jak jen to šlo. Ve škole jsme po obědě měli také možnost se podívat, jak pracuje ladič klavírů, který nám přijel naladit školní pianina. Společně s ním jsme hledali odpovědi na to, co musí takový ladič klavírů umět. Poté jsme se rozdělili do skupin. Každá skupina si vzala na starosti jeden strom a na velkou čtvrtku jsme nalepili větev, listy a plod daného stromu. Měli jsme z toho radost takovou, že jsme se rozhodli vytvořit z naší práce také příspěvek do našeho školního Mravenčího časopisu. Nakonec jsme se rozloučili písničkovým ping pongem na téma LES. Díky za krásné chvíle.

V pátek nás kromě kouzel s figurkami v matematice a čtenářské dílny čekalo něco zatím ještě nevyzkoušeného. V rámci zapojení do projektu Skutečně zdravá škola jsme se zúčastnili online prohlídky Biopekárny Zemanka. Na dálku nás přivítala příjemná paní a ukázala nám kompletně celou pekárnu. Dozvěděli jsme se, že už fungují 15 let. Nejprve pracovali ručně, ale dnes už je poptávka tak velká, že potřebují i stroje. Své výrobky totiž dovážejí i do zahraničí (například do Polska, Rumunska a Anglie). Nejprve nám paní ukázala, kde přijímají a skladují zboží. Poté nás zavedla do výroby, kde se pilně pracovalo. Mohli jsme vidět jak se vyrábějí sušenky a slané krekry. Zjistili jsme jak se těsto válí, krájí, peče i jak se hotový výrobek balí. Super je, že je vše v BIO kvalitě a také to, že se počítá i s bezobalovými obchody. Měli jsme na to takovou chuť. A úplně nejlepší zpráva nakonec je, že nám do školy pošlou na ochutnání :-) Děkujeme.